Når man beskæftiger sig med markiser, så tror visse udefrastående, at der udelukkende er tale om personer, der arbejder med bolsjestribede, udtrukne, forstørrede gardiner, man kan finde skygge under på fordækte caféer, og disse markiser har tydeligvis mødt mere af tidens tand, end de har set rengøring gennem tiden.

Ganske vist er markiser en løsning til afdækning og afskærmning for både sol, insekter og til dels også regn, men moderne markiser findes i mange udformninger, farver og til forskelligt brug og med forskellige indbyggede teknikker, der kan bruges til diverse formål.

Det vil vi komme lidt nærmere ind på i denne artikel.

Som nævnt er den klassiske markise en forstærket dug eller gardin, om man vil vil, som kan holde til at blive brugt udendørs, men de kommer også i andre forskellige former.

Man kan lidt betragte en markise som en parasol, der blot er monteret på en bygning, ofte forpartiet eller facaden, som man så kan komme i skygge under og eventuelt i læ bag.

Man så specielt i gamle dage, at markiserne blev brugt af restauranter og caféer sydpå, hvor der var større tilbøjelighed til, at kunderne kunne sidde længere tid ude ad gangen, end man oplevede det herhjemme, men den tendens har også nået vores kolde nord.

Andre butikker, der havde et dekorativt udstillingsvindue, brugte også en mindre markise, der ofte kunne være skåret efter et snit, der fangede blikket og således agerede blikfang for forbipasserende, eller de var at finde lige under indgangspartiet til butikken. Den slags ser man stadig.

Disse gammeldags markiser skulles ofte foldes ud og/eller rundes ind før og efter brug, hvilket kunne gøres med håndkraft eller via en drejestang, hvis markisen sad så højt oppe, at man ikke selv kunne nå den direkte.

Men som nævnt er der sket forandringer i nyere tid, hvor markiser ikke alene bliver brugt mange andre steder end ved butikker og udskænkningssteder, men de er også blevet mere moderne og hurtigere at benytte, udover at materialerne er blevet mere robuste.

Nu om dage kan disse markiser nemlig slås ud via blot et enkelt tryk på en knap, hvor de også kan foldes direkte sammen til beskyttelse natten over, så man ikke skal hen og sætte dem op igen dagen efter.

Markiserne kan benyttes af helt almindelige mennesker såsom til slå ud over terrasser derhjemme, eller man kan få nogle markiser, man kan montere på ens campingvogn, som også er nemme og behændige at slå ud og ind igen.

Markiserne og brugen af dem har altså forandret sig radikalt gennem tiden – og det er kun til fordel for både private og forretningsdrivende.