Der er sport næsten alle vegne nu om dage.

Der skyder sportskanaler op alle vegne, fordi flere og flere sportsgrene bliver live-transmitteret. Desuden er det blevet nemmere og mere ligetil at kunne bette online på diverse professionelle sportsaktiviteter, hvor bettere forsøger sig med at bette på sportsudøvelse, de måske ikke kender lige så godt.

Udbuddet er blevet større, og i takt med at seerne har flere større og større adgang til at kunne se sport på TV og på nettet, så er der også kommer mere fokus på det, der ikke sker under selve sports-disciplinens udøvelse, men som praktisk talt alle atleter og sportsudøvere higer efter – præmieoverrækkelsen.

Det er ikke alene anerkendelsen på, at man har været blandt de bedste, men det er også en udsøgt og efteragtet klub, man bliver en del af, og mange sports-trofæer bliver bliver ofte gemt af atleterne derhjemme resten af deres liv.

Den slags ser man specielt ved de store sportsarrangementer som OL, VM i fodbold og andre sportsgrene, der samler hele verden og mange mennesker foran skærmen op på stadion.

Og lige så mange sportsgrene der findes, desto lige så mange sportspræmier findes der.

Man kan selvfølgelig tale om, at der er nogle generelle overlap i hovedkategorierne af sportspræmier: Medaljer, trofæer, pokaler og videre.

Men det er de særegne kendetegn ved de forskellige præmier, der får dem til at stå ud fra alle de andre på feltet.

En ting er jo at sige ‘trofæ’, hvilket nok fremkalder mange forskellige associationer, men hvis vi nu siger: ‘VM-trofæet i fodbold for mænd’, så er der nok rigtig mange – selv ikke-kyndige i sport – der kan se det eftertragtede trofæ for sig. 

Der er ligefrem hele sagn, myter og historier om det trofæ, som er blevet brugt så mange gange gennem historien, at det er blevet ikonisk og synonym med sportsafholdelsen.

Dog findes der også andre former for sportspræmier, der blandt andet kan indebære knappe-nåle, donationer, sjældne genstande og meget videre, der ikke nødvendigvis knytter sig til en bestemt præmie-type, man ser brugt igen og igen.