Højskolesangbogen spiller en kæmpestor rolle i dansk kultur og musiktradition. Den har eksisteret siden vi var et landbrugssamfund, over til industrisamfundet og har sågar stadig betydning i dag i vores moderne samfund. Den har fastholdt sin position, fordi sangene i højskolesangbogen har fulgt med tiden og udviklingen af vores samfund.

Højskolesangbogen blev til da Grundtvig i 1838 under et foredrag havde et digt med sig, om sin ungdomsven Willemoes. Willemoes var eftersigende damernes ven, og digtet handlede om hvordan alle damerne dånede, når denne flotte fyr kom spankulerende, der blev sat musik til digtet og alle begyndte at synge med og så var grundstenen til højskolesangbogen lagt og fællessang blev højskolernes varemærke, som det stadig den dag i dag.

Det var dog først i 1891 at en række højskoler besluttede sig for oprettelsen af Foreningen for folkehöjskoler og landbrudsskoler, og på samme tid som en fejring af dette fællesskab blev enige om at lave en ‘Sangbog udgivet af Foreningen for höjskoler og landbrugsskoler’. Den udkom i 1894, og regnes som værende den første egentlige reelle udgave af højskolesangbogen.

Siden højskolesangbogens spæde start er der udkommet en hel masse forskellige eksemplarer og i dag er man nået den 18. udgave af bogen. I denne udgave har man gjort et flittigt forsøg på at liste højskolesangen ind i det 21. århundrede så bogen kan glæde alle dem der stadig godt kan lide at synge fællessang i dag. Siden den forrige udgave har 166 sange, måtte vig pladsen for andre sange, hvoraf rigtigt mange er mere moderne.

I den nyeste udgave kan man blandt andet finde sange af den hyldede og for nyligt afdøde Kim Larsen, såsom ’Om lidt bli’r her stille’ og ’De smukke unge mennesker’. Og den nye Højskolesangbog indeholder ligeledes skrifter fra forfattere som Martin Brygmann, Suzanne Brøgger, Johs. Møllehave, Janus Kodal,Peter Laugesen, Astrid Lindgren og Sebastian. Allesammen forfattere som vi kender og holder af.

Højskolesangbogen er en afholdt del af dansk kultur, som bruges til fællessang for folk i alle aldre fra børnehaver til folkeskoler til plejehjem.