Der er delte meninger om hvor vidt glasfiber er et bæredygtigt materiale. Glasfiber er godt for naturen i sin egenskab af at være et naturprodukt. Glasfiber er lavet af smeltet sand og fås i store glasfibermåtter.

I processen kan der være CO2-udledning, men til gengæld er glasfiber utroligt slidstærkt. Derfor holder glasfiber i rigtig mange år. Produkter lavet af glasfiber bliver derfor ikke udskiftet så tit. Det er godt for miljøet.

Forbrænding af glasfiber

Når glasfiber bliver kasseret er der miljømæssige konsekvenser ved afbrænding. Og materialet bliver ikke nedbrudt i naturen. Så glasfiber er ikke super godt for miljøet medmindre vi finder en bedre måde at genbruge det på.

Der findes flere kreative ideer til hvordan det kan lade sig gøre at genbruge glasfiber uden at skabe mere forurening.

Genbrug af glasfiber

Det kan godt lade sig gøre at genbruge glasfiber. Det kan bruges til for eksempel støjskærme som er volde eller mure der er foret med lydabsorberende materiale. Ofte er der brugt gummi og gamle bildæk, men også glasfiber er godt til disse støjmure.

En støjmur skærmer beboelsesområder fra trafiklarm på for eksempel motorveje eller store hovedveje.

Havnebyer har ofte udfordringer med forladte joller og små både. De ligger og driver rundt eller forliser på stranden. Det skæmmer miljøet, så det er godt at glasfiberen kan genanvendes.

Alternativ til glasfiber

Glasfiber er et taknemmeligt materiale. Og hvis du vil arbejde med glasfiber så kan du købe det hos HF Industri og Marine.

Leder du efter et alternativ til glasfiber, så kan du altid vælge træ. Det er et tungt alternativ når du bygger både og det kræver mere vedligeholdelse. Så et rigtig god alternativ findes ikke endnu.

Dog foregår der en del udvikling i materialer der er mere miljøvenlige. I Italien arbejder man på et materiale lavet af lava.