Der er så mange ting, man sætter prædikatet ‘fransk’ foran, og så får det en lidt finere klang.

Det kunne for eksempel være fransk leverpostej, selvom visse franskmænd vil sige, at det er en dansk opfindelse, for franskmænd sværger nu mere til paté.

Så hvorfor har man den tendens med at gøre tingene franske?

Formentlig har det en historisk baggrund, for omkring 1700-tallet skiftede man fra at tale latin i de finere kredse til at tale fransk til hinanden, og den tendens hænger umiddelbart stadig ved i sprogets finesser, selvom vi taler dansk herhjemme.

Et andet område, hvor man også bruger betegnelsen ‘fransk’ foran noget andet, er i forbindelse med døre i form af franske døre.

Her er der ikke nødvendigvis tale om, at det er bedre eller finere end andre døre, men flotte er franske døre indiskutabelt.

Hvad er franske døre så?

Jo, det er et dørparti, der enten kan være enkeltstående eller i form af en dobbeltdør, som man hovedsageligt bruger indvendigt til adskillelse af lokaler.

Det er der i og for sig intet odiøst i, men det særprægede ved de franske døre kommer i form af, at de har fyldninger af glas, der enten kan dække hele eller dele af dørpartiet.

Disse fyldninger kan så være adskilt af sprosser, eller man kan vælge dem helt uden sprosser, så glasarealerne dækker hele døren.

De franske døre kan også fås i forskellige designs fra det, der er mere futuristisk og minimalistisk, til det der virkelig har mange detaljer og flotte, mindre udsmykninger forskellige steder, så der hele tiden er kræs for øjnene.

Sidstnævnte var især et hit for nogle hundrede år siden, og så er vi lidt retur ved brugen af det franske prædikat.

Dørene af den franske afart kan også fås i forskellige størrelser, og i og for sig kan de benyttes i mange forskellige boliger fra villaer til husmandsgårde og lejligheder, selvom det nok mere er de to førstnævnte eksempler, at man ser flest franske døre i.

Selvom man umiddelbart godt kan se, hvad forskellen er på almindelige døre og så franske døre, så synes vi, det er værd at fremhæve fordelene ved at bruge franske døre.

Man skaber stadig forholdsvist privatliv med franske døre, selvom de ikke bliver brugt som dør ind til værelser særligt ofte, men man kan stadig føre en privat samtale, uden folk på den anden side af den franske dør kan høre en.

Omvendt kan man holde øje med hinanden på hver side af den dør.

Men den store årsag til at bruge franske døre er ofte, at de skaber mere lys i lokalerne ved deres gennemsigtige partier af glas og en fornemmelse af mere åbenhed end lukkethed, så de respektive lokaler kan komme i fuld flor.