Dannebrog betyder “Danernes fane” og er verdens ældste nationalflag. Historien forlyder, at det skulle være faldet ned fra himlen den 15. juni 1219, og den dato er den dag i dag officiel flagdag. Dannebrog er opstået som korstogsfane i forbindelse med de danske korstog i Østersøområdet i 11-1200-tallet. Det hvide kors på den røde baggrund er identisk med korsridderordenen Johanitternes mærke.

Justitsministeriet udsender årligt en kalender over de officielle flagdage, på de dage har de statslige myndigheder pligt til at flage med splitflag fra deres bygninger. De officielle flagdage i 2018 er følgende: 

1. januar Nytårsdag.
5. februar Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Marys fødselsdag.
6. februar Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Maries fødselsdag.
30. marts Langfredag. Der flages på halv stang hele dagen.
1. april Påskedag.
9. april Besættelsesdagen. Der flages på halv stang til kl. 12:00, herefter på hel stang.
16. april Hendes Majestæt Dronningens fødselsdag.
29. april Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Benediktes fødselsdag.
5. maj Befrielsesdagen.
10. maj Kristi Himmelfartsdag.
20. maj Pinsedag.
26. maj Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederiks fødselsdag.
5. juni Grundlovsdag.
7. juni Hans Kongelige Højhed Prins Joachims fødselsdag.
11. juni Hans Kongelige Højhed Prins Henriks fødselsdag.
15. juni Valdemarsdag og genforeningsdag.
21. juni Grønlands nationaldag. Der flages med det grønlandske flag Erfalasorput.
29. juli Færøernes nationale festdag, Olai Dag. Der flages med det færøske flag Merkið.
5. september Danmarks udsendte.
25. december Juledag.

Udover de officielle flagdage ynder vi danskere også at bruge vores flag i flere forskellige sammenhænge. Vi bruger det  bl.a. til fødselsdage, hvor vi ivrigt pynter op med Dannebrog i boller og lagkage, i lufthavnen støder man også tit på folk med Dannebrog i hånden, der tager imod pårørende eller venner, der har været bortrejst i længere tid. 

Til søs er der også en del flagregler, man skal overholde, når man fører Dannebrog. Flaget skal behandles med respekt og det er meget vigtigt, at flaget ikke rører vandet eller dækket, når det hejses, kippes eller nedhales. Flaget bør desuden altid være helt og rent. Flaget skal hejses ved solopgang, dog tidligst kl. 8.00 samt nedhales ved solnedgang. 

Vi er som danskere i det hele taget meget stolte af vores flag og bruger det flittigt og med stor respekt, hvilket er helt forståeligt, for der er da ikke noget meget smukkere end et rødt/hvidt flag der svajer på en klar og lyseblå forårshimmel.