Det er vigtigt at passe på hinanden i det offentlige rum. Derfor anvender mange mundbind, for at beskytte sig selv og andre mod smitsomme sygdomme. Men engangsmundbind er hårde for miljøet, fordi de netop kun bruges en enkelt gang, før de smides ud. Stofmundbind er et godt alternativ, fordi de kan vaskes og genanvendes mange gange.

Mundbindet er et vigtigt værnemiddel, fordi det beskytter den, der bærer det, men også dem, bæreren møder. Hvad enten det er lavet af stof eller papir, så fungerer det som et filter, der fanger smittende partikler, som kunne være i luften.

Papirmundbindets største mangel er, at det kun kan bruges én gang. Vælger du et stofmundbind, skal du dog være opmærksom på, at det ikke kan få den CE-mærkning, som papirmundbind godkendes efter. Derfor skal du i stedet kigge efter, om stofmundbindet er syet efter Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

Stofmundbindet skal mindst bestå af tre lag, og skal slutte tæt om mund og næse. Netop fordi stofmundbindene kan syes i forskellige størrelser, er det også muligt at finde en bedre pasform end med papirmundbindet.

Brug dine stofmundbind igen og igen med grundig vask

Stofmundbind kan som udgangspunkt bruges indtil de er slidt op. Du skal dog sørge for at passe godt på og vaske mundbindene ved 60 grader mellem hver brug, så alle smitsomme partikler udryddes.

De genanvendelige mundbind kan syes af flere forskellige typer stof, men det anbefales at bruge tætvævet bomuld, som både filtrerer godt og tillader huden at ånde.

Stofmundbind kan fremstilles i alle tænkelige farver og med mønstre. Det er også muligt at få broderet navne på, så du kan kende forskel på mundbindene i din familie.

Bruger du mundbind hver dag, kan du indkøbe mellem fem og ti par, så du kan nøjes med at vaske mundbindene en enkelt gang om ugen.